1   - следећа страна 

06.10.2017.

Извештај са радионица одржаних 21 и 22. септембра

Тема радионица:Превенција трговине људима са посебним освртом на ризике који вребају на интернету

Стручна служба – Јасмина Павићевић, Силвиа Радић и Жељка Николов  позвале су представнике невладине организације  АСТРА, која је нашим ученицима трећег и четвртог разреда(због одласка на екскурзију у Праг) одржалa две радионице на тему трговине људима нашим ученицима са циљеме дукације средњошколаца/ки о ризицима који могу бити потенцијална трговина људима. Сврха радионица је да се деца и млади упознају са проблемом.

Радионичарски рад је изузетно подстицајан за ове узрасне групе, јер претпоставља интеракцију, групни рад и активан приступ проблем што је и овог пута био случај. Током седамнаест година рада у области сузбијања трговине људима АСТРА је развила различите програме међу којим се налази и програм вршњачке едукације у склопу кога је одржано преко две хиљаде превентивно-едукативних радионица за ученике основних и средњих школа, штићенике домова за децу без родитељског старања, студенте и грађане.

Ученици су имали прилику да кроз интерактива рад, партиципацију и отворени дијалог, науче шта је то трговина људима, који су све облици трговине људима, као и како да препознају потенцијално опасне ситуације и како да се заштите. Током ових радионица приметна је била заинтересовано стуче ника да сазнају више о овој теми, као и да размене своја досадашња искуства у комуникацији на интернету, као и велика посвећеност педагошко-психолошке и социјалне службе, професора Батас Снежане, Милене Терзић, Наташе Тодосијевић-Антонић, Иване Стевановић, Небојше Антића, Тање Савић и Иване Недељковић да ученицима омогуће знање изван институционалног система.

АСТРА-Акција против трговине људима је основана 2000. године и прва је која је указала на проблем трговине људима у Србији. Као лидерна полусузбијања трговине људима у нашој земљи, од свог оснивања АСТРА се овим проблемом бави све обухватно, тј. третира различите облике трговине људима и различите категорије жртава – жене, децу и мушкарце. Истовремено делује у области превенције, едукације, подизања јавне свести, пружања директне помоћи жртвама, реинтеграције, истраживања и извештавања, јавног заступања на стратешком и оперативном нивоу и подржава изградњу функционалног и ефикасног система за сузбијање трговине људима који у потпуности поштује људска права жртава.

Радионицу су реализовале: Јована Цветковић, Ана Мојсиловић, Наталија Новаковић и Катарина Корићанац.

 

Јасмина Павићевић, педагог

 Силвиа Радић, психолог

 Жељка Николов, социјални радник

Списак ученика који су присуствовали Астриној радионици

06.10.2017.

"Живe књигe"

      Дана 29.09.2017. године, одржане су “Живе књиге”, догађај током којег су млади људи лечени од рака са посетиоцима поделили своје животне приче.  У просторијама удрузења “Чика Боца”, имали смо прилике да саслушамо неколицину прича које су обележиле живот младих особа и промениле им живот.

      

        Приче које смо могли да чујемо, имају доста емотивних и животних поука. На нас је оставила много утисака прича “Додир” коју је испричао Александар. Када смо први пут ушле у ове просторије, имале смо велику трему. Доста смо размисљале коју би причу требале да одслушамо. Ова прича је веома емотивна, тера на размишљање о животу, срећи, безбрижности… Радо бисмо поново посетиле овакву врсту догађаја .

     

      Ова врста догађаја заслужује много више пажње него што је добила. Учешће је бесплатно И вредно слушања. Слушајући тешке приче које су деца преживела у тако раном периоду живота даје неку врсту мотивације, схватамо колико смо безбрижни И срећни.

„Живе књигесу отворили: Кицара Сара, Радојевић Елена, Огњановић Александра, Ракић Александра из МС II2, Божић Марија, Новаковић Александра из МСII3, Голубовић Кристина, Петровић Андреа МС II6.

 

 

 

                                                                                                 Марија Божић И Александра Новаковић МС II-3

02.10.2017.

КРЕАТИВНИ И ХРАБРИ ЉУДИ СУ УВЕК У НАЈБОЉИМ ГОДИНАМА

Градска општина Звездара и Волонтерски сервис Звездаре организовали су, по 7. пут, Дане сениора на Звездари. Мото овогодишње манифестације јесте „Међугенерацијски и солидарно“. Управо у том духу протекла је и радионица у којој су учествовали наши ђаци.

Дана 28. септембра, у дивном амбијенту библиотеке „Бранко Миљковић“ одржана је радионица „Рециклажа успомена и сећања“. Када бисмо казали да су учесници имали од 7 до 77 година то не би било сасвим тачно, јер је мала Софија имала свега 6 година, а и дека Ђорђе је излазио из тог оквира. А међу учесницима и наше ученице из Ф 3/3: Драгана Вучковић, Ивана Гиљен и Верица Јовановић.

На почетку дружења, учесници су размењивали своје ставове о значају сећања за човеков живот, о томе како нас она обогаћују, изграђују, али и опомињу. Млади и старији су се сложили да се свако животно доба може испунити занимљивостима и квалитетно проживети. Свакиод учесника је осмислио крилатицу у којој  је исказао свој став о успоменама и о томе да живот може и треба да буде леп, без обзира колико година неко има. Уз то, учесници су имали задатак да осмисле плакат који илуструје њихова сећања. Ти радови ће наредних дана бити изложени у просторијама Волонтерског сервиса Звездара.

За своје ђаке сарадњу са овим Сервисом организовале су Жељка Николов, стручна сарадница и Милена Спасовић, наставница.

20.09.2017.

РОК КОНЦЕРТ

НА РОК КОНЦЕРТУ У суботу, 16. 9. 2017. у 19.30 часова, у Свечаној сали Шесте београдске гимназије, одржан је рок концерт „Музиком за нови почетак“ у оквиру пројекта Регионалне сарадње гимназија главних градова региона. Одазвали смо се позиву организатора и испратили наступ школских бендова из Скопља, Београда, Љубљане, Загреба, Сарајева и Подгорице. Провели смо вече у пријатној атмосфери, у дружењу, уз познате мелодије осамдесетих. Концерту су присуствовали наши ученици: Милица Котур ФIV1, Елена Попеску ФIV2, Анастасија Тишлер МСIV6, Милан Златић ЛIV2 и Милан Живојиновић ЛIV2, а пратила их је Славица Марковић, наставник српског језика и књижевности. НА РОК КОНЦЕРТУ У суботу, 16. 9. 2017. у 19.30 часова, у Свечаној сали Шесте београдске гимназије, одржан је рок концерт „Музиком за нови почетак“ у оквиру пројекта Регионалне сарадње гимназија главних градова региона. Одазвали смо се позиву организатора и испратили наступ школских бендова из Скопља, Београда, Љубљане, Загреба, Сарајева и Подгорице. Провели смо вече у пријатној атмосфери, у дружењу, уз познате мелодије осамдесетих. Концерту су присуствовали наши ученици: Милица Котур ФIV1, Елена Попеску ФIV2, Анастасија Тишлер МСIV6, Милан Златић ЛIV2 и Милан Живојиновић ЛIV2, а пратила их је Славица Марковић, наставник српског језика и књижевности. НА РОК КОНЦЕРТУ      У суботу, 16. 9. 2017. у 19.30 часова, у Свечаној сали Шесте београдске гимназије, одржан је рок концерт „Музиком за нови почетак“ у оквиру пројекта Регионалне сарадње гимназија главних градова региона.      Одазвали смо се позиву организатора и испратили наступ школских бендова из Скопља, Београда, Љубљане, Загреба, Сарајева и Подгорице. Провели смо вече у пријатној атмосфери, у дружењу, уз познате мелодије осамдесетих.      Концерту су присуствовали наши ученици: Милица Котур ФIV1, Елена Попеску ФIV2, Анастасија Тишлер МСIV6, Милан Златић ЛIV2 и Милан Живојиновић ЛIV2, а пратила их је Славица Марковић, наставник српског језика и књижевности.

08.08.2017.

ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Обавештавамо све ученике наше Школе да школска 2017/2018. година почиње у петак 1.септембра 2017. године, по следећем распореду:

Први и трећи разред - пре подне (од 8 часова)

Други и четврти разред - после подне (од 14 часова)

Прозивка ученика првог разреда обавиће се 1. септембра са почетком од 7:30 часова исред главног улаза Школе.

СВИМ НАШИМ УЧЕНИЦИМА ЖЕЛИМО УСПЕШНУ ПРЕДСТОЈЕЋУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ.

1   - следећа страна 

 

 

Законом заштићено. Сва права задржава Ti Computers Solutions