ОБАВЕШТЕЊЕ

Новембарски испитни рок

Распоред испита за кандидате на преквалификацији у новембарском испитном року можете погледати овде.

nemaslike.png

Конференција „Teen Talk“

Конференција „Teen Talk“ је одржана 02.11.2023. године у МТС дворани са трајањем од 9 до 16 часова. Генерацијски јаз као веома присутан проблем данашњице је био покретач организовања конференције  „Teen Talk“ под покровитељством Advertising Solutions и директорке Наташе Вулин.

Конференцији су присуствовали наставници: Јована Предојевић Ћоровић, Марија Нешић, Споменка Варајић, Данка Радосављевић, Емилија Стојковић, Емилија Благојевић и Милица Симић са 50 ученика из одсека медицинска сестра-техничар (одељења МС 1/4, МС 3/1, МС 3/4, МС 4/4, МС 4/5, МС 4/6). Ученици који су имали учешће у конференцији као саговорници и водитељи су: Михајло Микић (МС 4/5), Борис Нешковић, Владимир Анђелић и Јелена Нешковић (МС 4/6).

У току конференције наши ученици су учествовали у:

- Панелу „Generation Gap“ – панел у којем се дискутовало о томе како боље разумети родитеље и како да родитељи боље схвате своју децу и савремено доба. У овом панелу је Ана Мирковић, психолог, разговарала са Горданом Племић, директорком удружења Родитељ, Робертом Чобаном, председником Color press grupa, и ученицима наше школе Борисом Нешковићем (МС 4/6) и Михајлом Микићем (МС 4/5).

-Teen Talk ординацији – ученици наше школе Јелена Нешковић (МС 4/6) и Владимир Анђелић (МС 4/6) разговарали су са др Сањом Панић Зарић, педијатар на одељењу за ендокринологију Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије, и др Слободаном Маричићем, педијатар у Дому здравља Нови Сад. У ординацији су разговарали о гојазности и дијабетесу, затим о ХПВ инфекцији и превенцији ХПВ инфекције путем вакцинације.

Михајло Микић и Борис Нешковић су добили више пута аплауз слушалаца и саговорника за своје тумачење генерацијског јаза. Неколико пута су се саговорници враћали на њихове реченице указујући да су искрено и правилно објаснили проблем старих и младих генерација. Такође, Михајло Микић и Борис Нешковић су говорили о генерацијском јазу за телевизију „Уна“. Нагласили бисмо да нису имали унапред питања на која треба одговарати.

Модератор панела, саговорници и организатори конференције су упутили речи похвале ученицима, њиховој зрелости, сналажљивости, елоквенцији, храбрости. Јелена Нешковић и Владимир Анђелић су на одличан начин водили разговор и више пута похваљени за одлично постављена питања која су значајна младима, али и њиховим родитељима. Иако тинејџери, показали су се као веома вешти водитељи.

Колеге и ученици који су присуствовали конференцији су веома поносни на представнике наше школе. Била је част и велико задовољство присуствовати конференцији из које су сви могли нешто ново научити, упознати многе стручњаке из различитих области и подржати своје ученике/односно вршњаке. Сви ученици су веома задовољни и радо су поделили са наставницима своје импресије и одушевљење у жељи да поново присуствују сличном догађају. Хвала управи школе и колегама на великој подршци за учешће у конференцији.

 

57666b6b-f961-4933-991b-3ec3d50fd7b5.jpg

ПИТОМИЦЕ ШКОЛЕ ЗА НУДИЉЕ

Данас прослављамо 102. рођендан. У то име смо приредили текст захваљујући монографским записима, списима и Плановима и програмима према којима је настава реализована.

Школа за нудиље започела је свој рад 1.11.1921. године у Београду. Први План и програм су донели запослени Школе а усвојило га Министарство Народног здравља. Прва директорака Школе била је Мис Њутн. У првој генарцији 1921. године примљено је четрнаест „питомица“ ( како су према монографским списима кандидаткиње које су примљене на школовање биле ословљаване). Школа за нудиље није школовала само медицинске сестре за задравствени систем, већ је школовала и будуће запослене па је један број питомица био и запослен и радио у настави. Школоване „питомице“, дипломиране медицинске сестре, у школи су преносиле знање и дух еснафа сестринске професије будућим генерацијам. Свој несебичан допринос у  Школи за нудиље  давале су не само кроз реализацију наставе већ и неговањем  једнакости, искрености, поштења, храбрости, оданости, исправности, благости и код себе и код других. Између 1921-1941. године све питомице Школе за нудиље носиле су значку са амблемом Школе. Значка је показивала поштовање Школи и професији, али је и представљала изузетност и иновативност установе у којој су се школовале. Током година назив образовног профила се мењао, био је одсек лекарских помоћника крајем педесетих година 20 века, а затим је шездесетих година добио име које и данас носи образовни профил Медицинска сестра – техничар. Некадашње „питомице“ Школе за нудиље, дипломиране медицинске сестре су биле запамћене по својој посвећености, храбрости и оданости школи, ученицима, болесницима и свима којима је била потребна брига, нега и заштита. Истицале су се својим вредностима људског духа и дале друштвени допринос здравству и образовању о чему сведоче списи Монографије приређене за педесет година постојања Медицинске школе.

После другог свестког рата крајем четдесетих година 20 века, здравствени систем је донео одлуку да на основу потреба а у циљу очувања здравља је нопходно школовати и лабораторијске техничара, фармацеутске техничаре и санитарне техничаре.

Данас наша Школа броји 52 одељења и четири образовна профила. Наставу реализује око 150 наставника.

На данашњи дан захваљујемо се свима који јесу међу нама и нису више међу нама јер су сачували ( или радили/раде на томе) да сачувају монографије, списе, планове и програме који сведоче о историји Школе и њеној традицији. Хвала им јер су нам оставили задовљство да учимо и подсећамо се.

Текст приредила

МА Ивана Стевановић, педагошки саветник – наставник здравствене неге

7f2a1f79-0241-4581-b115-6d191512367f.jpg

МЕЂУНАРДНИ ДАН ДИЈАБЕТИЧАРА

У сусрет Светском дану у борби против дијабетеса позивамо вас у нашу школу.

19289bc0-8a19-4c44-9820-962cee974afa.jpg

НАУЧИ ДА БИ РАЗУМЕО

Научи да би разумео је пројекат Општине Звездара у сарадњи са спортским савезом особа са инвалидитетом Београд (SOSIB). Наша школа је заузела учешће. Пројекат је започео 9.10.2023. У пројекту учествују ученици одсека медицинска сестра-техничар и то 3 ученика другог и 5 ученика трећег разреда.

Координатор пројекта, наставник Радмила Антић

05ca1e4f-7191-4597-a0b8-16662bbfcf72.jpg