ШКОЛА ДАНАС


Својим изгледом, од прилаза Школи до уласка у Школу и школски хол са фонтаном, проласком кроз ходнике, учионице, кабинете, лабораторије, апотеку, салу за Физичко васпитање, свечану салу, репрезентативну библиотеку, радну просторију педагошко-психолошке службе, службене, административне и друге просторије, Школа одише високим стандардима, изузетном опремом, уредношћу и беспрекорном чистоћом, комбинацијом историје и традиције са савременим и актуелним. Школа је у више наврата  добијала признање за најуређенији школски ентеријер и екстеријер на нивоу града Београда у категорији средњих школа (1989/90., 1993/94., 2005/06. 2006/07. 2007/08.).

У Школи се данас школује преко 1600 ученика за четири занимања здравствене струке у 53 одељењу, одељење полазника на V степену а организоване су и консулатације, практичне вежбе и испити за кандидате на преквалификацији у оквиру образовања одраслих. Школа је државна институција која ради по програмима Министраства просвете и спорта. Програми се остварују преко теоријске и практичне наставе која се одвија делом у Школи а делом у здравственим установама – наставним базама: у преко 100 апотека, 50 лабораторија, клиничким центрима и институтима за здравствену заштиту.

Васпитање и наставу креира и реализује, тренутно, у сталном радном односу, преко 140 компетентних наставника, како за општеобразовне тако и за стручне предмете   /међу којима је један доктор наука, 4 магистра наука, 12 лекара и фармацеута различитих специјализација и преко 80 наставника са високом стручном спремом/. У Школи ради комплетна педагошко-психолошка служба, помоћник директора, два библиотекара, а практичну наставу организују координатори наставе за сваки Образовни профил.

Ученицима је пружена могућност учествовања у бројним ваннаставним активностима: 14 секција /лингвистичка, драмско-рецитаторска, новинарска, ликовна, секција Црвеног крста, секција Прве помоћи, еколошка, биолошка, хемијска, спортске секције – фудбалска, одбојкашка, кошаркашка, стони-тенис, оријентиринг; хор и оркестар/,. Битна питања свог живота и рада у Школи ученици разматрају на седницама Ученичког парламента.

 

Добитници Октобарске награде града Београда «Доситеј Обрадовић»: ученица Олга Радовановић, школске 1960/61., Микробиолошка секција Школе школске 1964/65., ученица Драгана Ташлић школске 1966/67., одељењска заједница Фармацеутских техничара IV3 школске 1974/75., Медицинска школа школске 1985/86., Љиљана Вићентијевић, директор Школе, школске 1986/87.године. Љиљана Вићентијевић је била ученик Школе, потом наставник фармацеутских предмета и директор Школе.

Психолог Школе, Ружица Обрадовић – добитница награде «Љубомир Љуба Стојић» Друштва психолога Србије за допринос развоју психологије 2004.године.

Анђелка Димитров, директор Школе 2006.године – добитница «Светосавске награде». 

Од настанка Школе до данас, у Школи су поред обавезних активности и ученици били укључивани у разне облике ваннаставних активности. У Школи су активно радиле бројне секције и дружине које су окупљале заинтересоване ученике и постизале завидне резултате:

  • Литерарна секција / 1960. године добијена Октобарска награда града Београда и многе друге награде и признања и освојена прва места на разним конкурсима/;
  • драмско - рецитаторска  /1962. прва награда града Београда у такмичењу свих средњих школа, почев од  1987. више пута освојено прво место на «Звездаријади», прво место на такмичењу аматерских позоришта града 1990.../;
  • Ђачке новине /први пут у историји Школе су почеле да излазе 01.01.1955. под називом «Лист народне омладине средње Медицинске школе» који је излазио 4 године, потом мења назив у »Здравствени подмладак», па у «Лист заједнице Медицинских школа у Београду» 1965. g. када излази заједно са Медицинском Школом у Земуну, Школом за бабице и Школом за медицинске сестре за заштиту деце и Школом за физиотерапеуте, од 1988. г. редовно, једном месечно излази лист «Звездарине звезде» који је од шк. 1999/2000. г. променио назив у «Оксиморон» који и данас излази. Током година излазили су и ђачки листови у оквиру једног одељења као «Филијатар», «Манастирски журнал», а еколошка секција издавала је лист под називом «Екологија» који данас излази под називом «Еко глас»;
  • Лингвистичка секција са бројним наградама
  • Микробиолошка секција /освојена Октобарска награда града Београда шк. 1964/65./;
  • бројне спортске секције и спортска друштва /освојена бројна прва места на такмичењима на нивоу општине, града, Републике – некад и савезне награде, у кошарци, одбојци, каратеу, стоном тенису, маратону, оријентирингу. Ученик Пајкић Дејан, за време школовања освојио је и – прво место на Балканском првенству у Истамбулу, друго место на Балканском првенству у Солуну и друго место на Светском купу у Солуну у каратеу/. Савез организација за физичку културу Београда, у више наврата је додељивао Школи «Децембарску награду» за  постигнуте резултате и значајан допринос развоју и унапређењу физичке културе..
  • ученици су често освајали завидна места на републичким такмичењима талената и добитници су награде «Београдски анђео»
  • Клиничко-болнички центар Звездара, поводом 50 година рада, доделио је Школи плакету као признање за изузетан допринос у раду и развоју ове установе.
  • У знак признања за сарадњу са библиотеком «Вук Стефановић Караџић» и поводом 250 година рођења Доситеја Обрадовића Школи је додељена Плакета Доситеја Обрадовића
  • Захвалнице Дома стараца «Бежанијска коса» за традициолано добру сарадњу...

Од настанка Школе до данас завршила је читава плејада ученика који су постали врсни медицински-техничари, лабораторијски и фармацеутски техничари, санитарни техничари, лекари, фармацеути, психолози, дефектолози, али и стручњаци других профила. Пуно је лекара специјалиста, главих сестара великих болница и клиничких центара дуж целе Србије, има наших ученика веома успешних и у иностранству.

Данас се поносимо нашим бившим ученицима који се налазе на челу здравства као еминентни стручњаци или професори факултета или начелници одељења: проф. др Гордана Вулета, проф. др. Агбаба Даница, проф. Др Милка Дрецун, проф. др Алемпијевић Ђорђе, Лукас Расулић, специјалиста неурохирург, Попевић Спасоје, специјалиста пулмолог ... И у иностранству нас достојно презентују наши бивши ученици међу којима су данас Миловановић Душан лекар специјалиста онколог при Међународном Институту за онкологију у Штудгарту и Мирко Бабић, лекар специјалиста офталмолог, врхунски стручњак за болести ока у Сао Паолу. 

Оно што је карактеристично за Медицинску школу на Зваздари је да у Школи данас предају бивши ученици који то са поносом истичу садашњим својим ђацима.

Два члана колектива: Ружица Обрадовић, психолог и Снежана Бећирић, наставник физике су промовисане у педагошке саветнике.

Сарадња са другим
школама
 и институцијама из других градова и земаља


 

Од самог оснивања Школу су посетиле многе делегације дипломата, лекара, фармацеута, међународних организација, наставника из СССР, САД, Ирака, Бразила, Марока, Судана, Чилеа, Јапана, Финске, Индије, Немачке, Либана, Камбоџе, Камеруна, Тогоа, Мадагаскара, Индонезије, Кеније, Гане, Велике Британије, Швајцарске, Саудијске Арабије и др. као и представници  УНИЦЕФ-а, Центра за права детета, владиних и невладиних организација, ... Школа је члан Удружења Медицинских школа Србије.

 
Издавачка делатност


Осим Ђачких новина и Школског годишњака, које се редовно издају, Школа је до сада штампала 3 Монографије  – 1971. за 50 година постојања, 1996. за 75 година постојања и 2001. за 80 година постојања Школе.
Наставници су аутори бројних уџбеника и радних свески за стручне предмете: Горица Попов и Добрила Јовановић, сада у пензији, Снежана Милановић, Милена Стојичић, Љиљана Пауновић, Јелена Анђелић, Кристијан Карин, Стојан Алексов, Споменка Јовановић, Александра Христић. Јелена Јовановић Симић је написала Монографију Српског лекарског друштва а психолог Школе Ружица Обрадовић објавила је књиге "СОС за тинејџере", "Путоказ за рад школских сарадника, психолога и педагога у школи", "Одељењски старешина", "Историјат рада школских психолога", "Протокол праћења реализације наставних часова" и "Одељењски старешина у средњој школи" са Маријом Мандић, педагогом, сада у пензији. Наставник српског језика и књижевности Дана Ћирић је објавила збирку својих песама, а наставник, такође српског језика и књижевности Горан Боричић је  написао и издао књиге песама и прича за децу које је и сам илустровао. 
Поред ове издавачке делатности чланови колектива редовно пишу и објављују стручне радове. 

 

   

Традиционалне манифестације
које организује
и на којима учествује Школа

- акција добровољног давања крви у Школи се организује два пута у току школске године;

- прикупљање помоћи за децу без родитељског старања;

- посете домовима за стара лица;

- активно и успешно учешће ученика на «Београдском маратону»;

- прослава Дана Школе;

- обележавање Дана Светог Саве;

- промоције школског листа и објављених уџбеника и књига,

- смотра дракских секција средњошколаца,

- смотра рецитатора,

- свечаности поводом завршетка школске године и подела диплома,

- организација матурске вечери,

- учешће на свим манифестацијама које се организују у граду

- годишње представљање талената Школе.

  Сви запослени у школи перманентно улажу напор да кроз комплетну припремљеност рада Школе, редом и доследношћу у захтевима, уређењем ентеријера, неговањем пријатног амбијента око школске зграде и изгледом примереном профилу Школе, као и неговањем естетског и етичког у међуљудским односима, остварује основне функције Школе. У раду са ученицима увек се полазило од начела да је најјаче васпитно средство лични пример васпитача, његов морални лик, стручност, начин опхођења и поступања.

Читава армија младих полетних генерација, будућих здравствених радника школовала се сваке године од настанка Школе, под разним условима и околностима, па и у ратном стању. Никада ни ученицима ни наставном кадру није недостајао ентузијазам, радни елан, знање и умеће у раду и школовању.