ДРАМСКО-РЕЦИТАТОРСКА СЕКЦИЈА

По предвиђеном плану и програму припремиле су и организовале приредбу поводом Дана школе, Светосавску приредбу и Смотру рецитатора. За обележавање Дана школе





припремљен је драмски комад „Солун је близу Србије“, за који је сценарио написала Босиљка Поповић, библиотекар. Комад је режирала наставник Санела Тополовић. Исти комад оплемењен звучним ефектима које је припремила и сценографијом коју је одсликала наставник Славица Марковић изведен је и на Светосавској приредби уз рецитовање пригодних беседа и песама. У фебруару месецу је организована Смотра рецитатора. Милош Граховац је освојио друго место на Општинском такмичењу и имао запажен наступ на градском такмичењу младих рецитатора. Драмска и рецитаторска секција помогле су организацију промоције школског листа „Оксиморон“.

Са ученицима који су вредно радили током школске 2009/10. године, реализоване представе су припремане пажљиво, са пуно љубави и ентузијазма. За Дан Светог Саве припремљен је комад "Свети Сава и 21. век", на Смотри драмских  представа средњошколаца учествовали смо са представом "Месечева палата" по роману Пола Остера у адаптацији наставника Дане Ћирић и у режији наставника Санеле Тополовић.
На школском такмичењу рецитатора учествовало је 50 ученика. 

Драмска секција, под руководством наставника Славице Трајковић припремила је школске 2010/11. представу "Фајронт" Предрага Трајковића са којом је наступала на Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва, и награђена је за најбољу режију на Смотри.
На школском такмичењу рецитатора учествовало је 36 ученика.

Овогодишњу приредбу поводом Дана Светог Саве припремила је наставник српског језика и књижевности Невенка Вукадиновић са девет ученика чланова секције.
Четири ученика су учествовала на Општинском такмичењу рецитатора: Александра Ђорђевић, Силвана Ступар, Теодора Станковић и Јован Манојловић. 

 

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ

 

Драмска секција формирана је на почетку школске 2013.године.

У оквиру ове секције за школску 2013/ 2014. г. планирана су 3 пројекта :

  1. Рецитал поводом Дана Св. Саве
  2. Позоришна представа за Општинско такмичење
  3. Организовање традиционалне драмске Смотре у нашој школи

Ученици су се пријављивали посебно за сваки пројекат.

1. Рецитал поводом Дана Св. Саве

У октобру месецу формирана је група ученика који су се пријавили за учешће на рециталу, укупно 9 ученика:

Ученицима су подељени текстови за рецитације и почеле су пробе за изговор текстова. У току новембра и децембра ученици су имали пробе на којима су вежбали рецитације. У јануару ученици су вежбали и излазак на сцену заједно са хором.

28. јануара извођење рецитала уз пратњу хора школе. Хор за наступ спремио наставник Александар Бађевић.

 

2. Позоришна представа за Општинско такмичење („Звездаријада“)

У другој декади фебруара организована је аудиција за позоришну представу „Полтрон“ и подељене су улоге за представу и текст за учење.

У представи је учествовало 12 ученика.

У првој декади марта ученици су вежбали изговор текста(читачке пробе). У другој декади марта ученици су вежбали покрете и мимику и извршен је одабир костима. У трећој декади марта ученици су вежбали појединачне сцене, а затим повезивање сцена. У току маја вршене су пробе комплетне представе.

9. маја ученици су наступали на Општинском такмичењу (у оквиру културне манифестације „Звездаријада“). Такмичење је протекло успешно, а ученици ове секције освојили су прво место. Такође, ова секција је освојила и 2 прве награде за најбоље извођење улога, као и прву награду за режију и костиме.

 

28.маја ученици су наступали на Градском такмичењу, које се одржавало у Центру за културу и образовање Раковица. Такмичење је протекло успешно, а ученици ове секције су и на овом такмичењу освојили прво место за представу, 2 прве награде за најбоље извођење улога, а руководиоци секције прву награду за режију и прву награду за драмско-педагошки рад. 3. јуна ученици драмске секције примили су награде за освојено прво месту у Скупштини града.

3. Драмска смотра

С обзиром на околности (увођење ванредног стања због поплава у Србији), сва такмичења била су одложена укључујући и планирану Смотру за мај. Када се такмичење наставило, у немогућности да се одвијају 2 такмичења истовремено, предност смо дали Градском такмичењу, а Смотру одложили за октобар месец.

Руководиоци секције: Јелена Трифуновић и Биљана Самарџић

 

Ученици који су учествовали у представи су: Сава Марковић Ф 3/3, Јанко Качаревић Ф 3/1, Јована Бркић Ф3/3, Петар Миљуш  МС 4/1, Анђела Видаковић Ф 3/1, Милош Илић, МС 3/2, Биљана Каитовић Ф 3/1, Тамара Ристић Ф 3/1, Миљана Чабриловски Л 4/2, Ана Поповић, МС 1/4, Лука Лазаревић Ф 3/1, Милица Милић Ф 3/2. Драмски педагози: Наставнице Јелена Трифуновић и Биљана Самарџић.

Са истом представом "Полтрон", на текст Синише Павића, као победници Општинског такмичења учествовали су на 29. Фестивалу позоришних игара деце и младих Београда, у организацији Пријатеља деце Београда и Савеза културно-уметничких друштава Београда, у Центру за културу и образовање Раковица и освојили, такође, ПРВО МЕСТО! 

И на овом Фестивалу за сценографију, костиме и музику, режији и као драмски педагози Јелена Трифуновић и Биљана Самарџић - ПРОГЛАШЕНЕ НАЈБОЉИМ.

У представи су учествовали: Сава Марковић - НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ ФЕСТИВАЛА, Јанко Качаревић, Јована Бркић, Петар Миљуш - НАЈБОЉА СПОРЕДНА УЛОГА, Анђела Видаковић, Сања Митић, Милош Илић, Биљана Каитовић, Тамара Ристић, Миљана Чабриловски и Ана Поповић.

Са истом представом "Полтрон", на текст Синише Павића, као победници Општинског такмичења учествовали су на 29. Фестивалу позоришних игара деце и младих Београда, у организацији Пријатеља деце Београда и Савеза културно-уметничких друштава Београда, у Центру за културу и образовање Раковица и освојили, такође, ПРВО МЕСТО! 

И на овом Фестивалу за сценографију, костиме и музику, режији и као драмски педагози Јелена Трифуновић и Биљана Самарџић - ПРОГЛАШЕНЕ НАЈБОЉИМ.